Pasieka Wędrowna „Miodzio” z Zawadki i jej miody otrzymały wyróżnienie w konkursie „Najlepszy smak Lubelszczyzny 2019”
Konkurs „Najlepszy smak Lubelszczyzny” odbywał się w ramach trwającego kilka dni w Lublinie Europejskiego Festiwalu Smaku. To już czwarta edycja konkursu, w którym wyłonione zostały regionalne produkty, które wyróżniają się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.
Producenci ubiegali się o tytuł „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2019” w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołóstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje oraz inne.
Do konkursu zgłoszono 71 produktów, ale zakwalifikowano tylko 30 z nich. W kategorii „miody” prym wiodły miody z pasieki „Miodzio” z Gminy Księżpol. Cztery jej produkty – miód akacjowy, miód gryczany, miód lipowy i miód spadziowy iglasty zyskało uznanie międzynarodowego jury i otrzymało tytuł „Najlepszego smaku Lubelszczyzny 2019”. Miody z pasieki „Miodzio”, to jedyne wyróżnione podczas konkursu produkty z powiatu biłgorajskiego.
Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2019” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie smaku regionu Lubelskiego. „Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny – 2019″ były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży” – twierdzą organizatorzy konkursu.
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!